מעגל שירה מקודשת  ברוכים הבאים למעגל של אהבה, הודיה ושמחה   מה זה מעגל שירה מקודשת? במעגל שירה, בניגוד לערבי שירה בציבור או להופעות פרונטליות אנחנו מתאספים בקבוצה – במעגל. ואנחנו שרים. כאשר המטרה העיקרית של מעגל שירה מקודשת היא לאו דווקא בשביל להופיע או להציג את הכישרון שלנו. השירה במעגל שירה שכזה, על אף…

מעגל שירה מקודשת

מעגל שירה מקודשת

ברוכים הבאים למעגל של אהבה, הודיה ושמחה

נדב לב הוא מוזיקאי, יוצר, זמר ושחקן ירושלמי  המנגן על מגוון כלי נגינה–  גיטרה, עוד וכלי הקשה שונים.

 

יצירתו  של נדב מושפעת ישירות מחיבורו לעולם הרוח, ייחודיותו היא בהגשתו הכנה והאופטימיסטית ומתוך כך נדב ביצירתו מרבה להתכתב בעיקר עם הצד השמח והטוב של החיים. 

סרטונים

שלום עליכם – בר מצווה שהפכה ברגע מיוחד למעגל שירה מקודשת
היכלים היכלות - מופע בירושלים
שחר אבקשך קבר דוד
לב טהור ברא לי ה
יצר מתוהו ממש - יונייט אין בבילון
מעגל שירה מקודשת

שירה מקודשת ביהדות

היהדות כמו הנצרות שופעת במוזיקה מזמנים, תקופות, ומקומות שונים.

ספרדי או אשכנזי?

אם נתייחס לשירים והפיוטים הנהוגים לשיר בבתי הכנסת אז כיום אנשים רבים מחלקים את הלחנים לשתי קבוצות “ספרדי” ו”אשכנזי”. 

כאשר המונח  “ספרדי” מתייחס אל כלל קהילות עדות המזרח, (קהילות ארצות ערב וצפון אפריקה) , כולל קהילות יהדות יוון, בולגריה, איטליה, ספרד וטורקיה וכן קהילות אשר אחרי גירוש ספרד נדדו למקומות אחרים בעולם כמו קהילות מקסיקו וארגנטינה.

הסיבה שכל הקהילות האלה כולן שגורות בפינו במילה אחת מכלילה שפירושה בכלל מדינה באירופה (ספרד) היא גם, כמו נושאים רבים אחרים במאמר זה שווה מאמר בפני עצמו, כאשר הסיפור מתחיל בתור הזהב של יהדות ספרד לפני הגירוש וממשיך במפלגת שס והרב עובדיה ובעצם מלווה אותנו עד היום…

המילה אשכנזי גם היא חוטאת למציאות ומתייחסת לכל יהודי מזרח אירופה כולם. חלוקה זו היא די גסה ומאוד לא מדוייקת כאשר אנו מנסים להתחקות אחר מקורות לחנים ושירים. שכן לחנים רבים הולחנו בקהילות השונות. הרבה מאוד לחנים היום אשר הצליחו לפרוץ את גבולות העדה והמוצא ומושרים בכל הקהילות מקבלים את התואר “מרוקאי, או “ספרדי ירושלמי” או “אשכנזי” כאשר במקרים רבים המקור אינו מרוקאי ואינו ספרדי אלה דווקא, בולגרי, איטלקי, או טורקי.

כולם מלחינים מהמקורות

מחוץ לבית הכנסת העולם המוזיקלי הקשור ביהדות גם הוא עשיר מאוד. מוזיקאים מז’אנרים שונים ומגוונים, ים תיכוני, רוק, מטאל, פלמנקו, סלסה ועוד ועוד, מלחינים טקסטים מהיהדות וכן כותבים טקסטים חדשים בהשראת היהדות. המונח מוזיקה יהודית הוא היום מאוד קשה להגדרה. השאלה מחזירה אותנו לשאלות של תחילת המאמר, האם מוזיקה יהודית היא מוזיקת כליזמר? (אם נלך אחורה לעומק נגלה שהמקורות של הכליזמר הם ממש לא בהכרח יהודים) .

האם היא מוזיקה בה יש טקסטים יהודיים? (טקסטים מהתנ”ך קיימים גם בעולם הנוצרי כשהם באנגלית או בשפה מקומית כלשהי)

אז האם התנאי הוא מוזיקה מהמקורות בעברית? גם אז ההגדרה בעייתית שכן שולי רנד יישמע מאוד שונה מאורפנד לנד ומחיליק פרנק וכל אלה יישמעו מאוד שונה ממידד טסה שיישמע מאוד מאוד שונה מאברהם פריד.

ומה עם מתיסיהו שבכלל שר באנגלית??? האם מתיסיהו עושה מוזיקה יהודית? (ברווררר!)

כמו כן ניתן להצביע על מגמה מאוד ברורה אשר הולכת ומתגברת ב20 השנים האחרונות של אומני מיינסטרים אשר גם מתעסקים במוזיקת חול (עוד מונח בעייתי)

כותבים ומלחינים יותר מוזיקה עם השראה יהודית. החל מעידן רייכל אשר מלחין משיר השירים כבר שנים רבות, דרך אהוד בנאי, אביתר, ברי, נתן גושן אשר כותבים ומשתתפים בפרוייקטים רבים של פיוט ומוזיקה מהיהדות, וכן בז’אנר הים תיכוני, משה פרץ, דודו אהרון , עומר אדם והרשימה עוד ארוכה.

מה זה מעגל שירה מקודשת?

במעגל שירה, בניגוד לערבי שירה בציבור או להופעות פרונטליות אנחנו מתאספים בקבוצה – במעגל. ואנחנו שרים. כאשר המטרה העיקרית של מעגל שירה מקודשת היא לאו דווקא בשביל להופיע או להציג את הכישרון שלנו. השירה במעגל שירה שכזה, על אף היותה חווייה שיכולה להיות מאוד מאוד כיפית ומשמחת היא איננה “בידורית”  למעשה, לא צריך “לדעת” לשיר בכלל.
המטרות שלשמן ישנה התכנסות מעגל שירה מקודשת הן בדרך כלל

התרוממות הרוח והנפש, חיבור האדם אל עצמו דרך הקול שלו ככלי להגעה אל הפנימיות, חיבור יחדיו עם אנשים נוספים אשר חולקים את אותם הרצונות, תפילה, הודיה על החיים. כמובן שגם חגיגת החיים והשמחה שבהן, רפואת הגוף והנפש באמצעות הקול והמוזיקה ועוצמת החיבור בין אנשי המעגל. 

 

אנחנו שרים ומזמרים יחד. שירים פשוטים אשר בדרך כלל הם בעלי טקסט יחסית קצר החוזר על עצמו מספר פעמים., הרמוניות, מלודיות, מרחב. אנחנו לומדים להביע את הקול שלנו, להקשיב, ולהיות. להתמסר לרגע ולהיות נוכחים עם מה שיש. 

 

למעגלי שירה יש השפעה חיובית על התודעה שלנו. כאשר אנחנו מתמסרים לשירה ולמעגל, באפשרותנו להיכנס למצב מדיטטיבי. כל כולנו נמצא בהווה, ולא במחשבות ודאגות על העבר והעתיד. הרוח שלנו מתרוממת והאנרגיות שלנו מתחברות יחד. 

 

מוזיקה מקודשת ככוח מרפא

בכל חברה ותרבות אנושית, ניתן למצוא מוזיקה. תיפוף, שירה וריקוד. אלו נמצאים בכל מקום בעולם. למעשה,  להשקפתי ממש נולדנו לבטא את עצמנו באמצעות מנגינה ושירה, בדיוק כמו שיש בנו נטייה טבעית לתקשורת מילולית.

 

מעבר לכך, תרבויות רבות משתמשות בשירה ונגינה מעבר לבידור וביטוי.תרבויות בהן המוזיקה היא תרופה ומרפא. שם השירה לוקחת חלק מרכזי בטקסים חשובים. 

בטקסי רפואה של שבטי ילידים בדרום ומרכז אמריקה, בהן מוגשות רקיחות מרפא מן הצומח – איוואסקה, וואצ’ומה (סן פדרו), פיוטה, פטריות פסילוסיבין וגם טקסים של קנאביס –  לשירי האיקרוס יש תפקידים שונים, החל מבקשת הגנה מהחיות הסובבות, הרחבת או צמצום השפעת התרופה על הפרט, וקריאה לאיפוי בעזרת רוחות וישויות הצמחים המרפאים והטבע.

 

בחברה המערבית, השימוש בתרפיה במוזיקה מתרחבת. טיפול במוזיקה הראתה תוצאות מבטיחות למגוון מחלות, הפרעות, ומצבים. אנשים עם אוטיזם, דמנציה, שבץ, דכאון, סכיזופרניה, ואפילו סרטן הראו שיפורים בעקבות טיפול במוזיקה.

הפן המדעי של מעגל שירה מקודשת – איך ולמה זה עובד? 

 מערכת העצבים הפאראסימפתטית אחראית על מצבי רגיעה בגוף ושולטת בכל המעשים הבלתי מודעים שלנו. פעימות הלב, עיכול, שינה – לכל אלה אחראית מערכת העצבים הפאראסימפתטית. 

 

לזמזום ושירה יש השפעה חיובית על עצב התועה (Vagus Nerve), חלק מרכזי במערכת העצבים הפאראסימפתטית. העצב התועה הוא העצב הארוך ביותר במערכת העצבים האוטונומית. הוא עובר דרך הקיבה, ללב, לשרירים – וגם במיתרי הקול. כמו כן הוא לוקח חלק בקצב פעימות הלב, גורם לבריחת שתן במצבי פחד, לוקח חלק בהפקת דיבור, בתחושת שובע לאחר אכילה, ואיזון הורמונלי וכן שולח למוח שלנו מסרים כאשר אנחנו בסכנה.

 

כמו שאתם יכולים להבין, הוא מאוד חשוב לתפקוד שלנו.

 

מתח, סטרס, ועומס רגשי מפעילים לחץ על העצב התועה. לכן במצבי סטרס קיצוניים או כרוניים אנחנו נוטים לראות תופעות כמו בעיות עיכול, ובמקרים קיצוניים יותר מחלות אוטואימיוניות, הפרעות כאב או כאלה הקשורות בחוסר איזון הורמונלי.

 

העצב התועה מחובר למיתרי הקול שלנו, ולכן יש לשירה כוח ריפוי אדיר. תרגילי נשימה, זמזום, ושירה משפרים את טונוס העצב ועוזרים לתפקודו. מחקרים מראים ששיפור טונוס העצב התועה יכול לעזור בהורדת לחץ דם, שיפור איכות השינה, הורדת רמת החרדה, ועוד השפעות חיוביות.

 

במצב של חוסר איזון רגשי, שירה יכולה לעזור לאדם להרגיע ברמה הפיזית והעצבית. האפקט הזה מתעצם כאשר נמצאים בקבוצה. אנחנו יצורים חברתיים, וכאשר אנחנו נמצאים במרחב מקבל ותומך אנחנו מרגישים יותר בטוחים. 

 

במעגלי שירה אנחנו זוכים ביתרונות מכמה מישורים: 

  1. ההשפעה הפיזית של השירה על גופנו, המשפרת את טונוס העצב התועה ומצמצמת את רמת החרדה.
  2. האפקט הרגשי, בו אנחנו נהנים מהחווייה ומשפרים את מצב רוחנו.
  3. הפן החברתי, בו אנחנו נהיה חלק מקבוצה. אנחנו לא רק פרט, אלא לרגע נהיים חלק ממשהו גדול מאיתנו.
  4. החוויה הרוחנית, הקסם של החיבור האנרגטי של אנשים שונים ולקיחת חלק בריפוי קבוצתי.

 

אם עוד לא ניסיתם לקחת חלק במעגל שירה מקודשת, תרשו לעצמכם ובואו לעשות לעצמכם טוב וקבלו את ההזמנה הבאה שתגיע אליכם. אתם והגוף שלכם תרוויחו.

צלצלו עכשיו או שלחו לנו הודעה ונחזור אליכם ממש מהר!

    WordPress Video Lightbox
    Call Now Button